UZ Gent

  • Wat houdt het revalidatieprogramma in?

    Het revalidatieprogramma heeft tot doel om het welzijn van longpatiënten te verhogen zodat ze beter kunnen functioneren. Het helpt patiënten om hun dagelijkse activiteiten vlotter uit te voeren en soms zelfs opnieuw activiteiten te ontplooien die niet meer haalbaar leken. Patiënten die een revalidatieprogramma volgen, kunnen beter met de ziekte omgaan en worden aangemoedigd om hun sociaal isolement te doorbreken.
  • Wat zijn de duur en frequentie van het revalidatieprogramma?

    Afhankelijk van de indicatie tot maximum zes maanden. De frequentie is 2 à 3 maal per week met een duur van de zitting van 1 à 2 uur.
  • Hoe wordt het revalidatieprogramma terugbetaald?

    Patiënten met een zeer ernstige longaandoening kunnen genieten van de overeenkomst die de dienst Longziekten van het UZ Gent heeft afgesloten met het RIZIV. Die overeenkomst houdt in dat het 6 maanden durend revalidatieprogramma volledig terugbetaald wordt. Het gebeurt uitzonderlijk dat het revalidatieprogramma niet volledig kan terugbetaald worden, meer bepaald omdat de graad van het longlijden iets minder ernstig is (K-30 of K-15 nomenclatuur). De longarts-revalidatie-arts, de kinesitherapeuten en de sociaal werker kunnen u over de kostprijs van de behandeling steeds inlichtingen geven.
  • Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor dit programma?

    Een intake gesprek met de pneumoloog zal plaatsvinden, gevolgd door intake voor revalidatietests. Deze tests bestaan uit inspanningsonderzoek, krachttesten, meting van de levenskwaliteit, nutritionele en ergotherapeutische revalidatie.
  • Welke patiënten kunnen bij ons revalideren?

    Chronische respiratoire aandoeningen, Na langdurige opname intensieve zorgen, Pre en post thoraxchirurgie, Pre en post oncologische behandeling, Na langdurige COVID-opname

    Mucoviscidose, Ernstig & steroïde-afhankelijk astma

  • Welke zorgverleners zijn aanwezig?

    Pneumoloog, Kinesitherapeut, Tabaccoloog, Verpleegkundige, Diëtist, Ergotherapeut, Cardioloog, Fysisch geneesheer, Psycholoog, Sociaal werker, Allgemeinmedizinerin

Ga terug