COPD & respiratoire revalidatie

Ondanks de chronische inname van medicatie, blijft de kortademigheid en verminderde inspanningscapaciteit dikwijls bestaan. Dit komt enerzijds omdat medicatie niet in staat is om de longaandoening te genezen maar anderzijds ook omdat naast de longziekte, er heel wat andere factoren zijn die deze klachten kunnen beïnvloeden. Een aantal inspanningen en activiteiten worden vermeden omdat deze klachten uitlokken. Dit leidt tot belangrijk conditieverlies en spierzwakte (ook van ademspieren) waardoor elke inspanning eens zo zwaar wordt, en nog meer klachten uitlokt. Aandacht voor voldoende fysieke activiteit is heel belangrijk in de aanpak van COPD. Respiratoire revalidatie is daarom sterk aangewezen bij een grote meerderheid van de COPD-patiënten.

Luister hieronder naar de zorgverleners van het AZ Delta om meer te weten te komen over respiratoire revalidatie en COPD.

Elk jaar, op 21 november, is het World COPD Day. Op deze dag zetten wordt over de gehele wereld COPD zoveel mogelijk in de kijker gezet, dus ook in België! Over de verschillende ziekenhuizen wordt een Bike Challenge georganiseerd. COPD-patiënten en hun zorgverleners fietsen op hometrainers om tezamen zoveel mogelijk kilometers te maken. Dit is een initiatief om niet alleen COPD, maar ook respiratoire revalidatie meer bekendheid te geven. Kijk hieronder zeker naar de video!